Voihan vitamiini!

Tähän asti perheemme lasten lisäravinteet on ollu vaan ja ainoastaan D-vitamiini. Ihan vauvaiässä D-vitamiini annettiin lusikalla pullosta tippana se noin 8,5-10 mikrogrammaa vuorokaudessa. Vähän isompana siirryttiin pieniin purutabletteihin ja nyt kolmannen lapsen kohdalla löysin D-vitamiini suihkeet. Huh miten helppoa! Ihan pienin saa kerran päivässä D-Lux vauvasuihketta. Kaksi isompaa saavat kerran päivässä DeviSol sprayta (20 mikrog). Farmaseutti huomautti, että lapset tarttee 10 mikrogrammaa, mutta huomautin takaisin, että jos muistan sen keskimäärin joka toinen päivä antaa, niin aikalailla putkeen menee ;).

Nyt sitten keskimmäisen täyttäessä helmikuussa neljä vuotta kävimme hänen asioissaan neuvolassa ja siellä pohdittiin neidin yleistä väsymystilaa. Otettiin pieni verenkuva ja siellä kaikki kunnossa. Neuvoksi syödä multivitamiinia. Reippaana äitinä nappasin ekasta kaupasta kainaloon nallen näköisiä purutabletteja ja ajattelin, että nää uppoaa meidän nirsoilijoille hyvin.

Valveutuneena kuluttajana ja tuoteselosteita tonkimaan tottuneena ajattelin kuitenkin ennen kassaa lukea läpi tuoteselosteen. Meinasin lentää pyllylleni sitä lukiessa. Meidän lapset saa syödä makeutusaineista mieluiten pelkkää ksylitolia ja tavan sokeria, koska koen, ettei ne muuta tarvitse. Päiväkotiinkin sain aikanaan viedä lapun, ettei näiden tarvitse aspartaamia syödä (päiväkodissa sitä saattaa olla esimerkiksi jugurteissa). Esikoiselle nousee siis aspartaamista näppyjä iholle, sen keratosis pilaris pahenee siitä, että oli sillä ihan syykin.

Nikotellen annan näille panadolia, mutta siinä vielä makeutusaineet joten kuten ymmärrän (Panadol-oraalisuspensio sisältää sorbitolia (E420) ja hydrogenoitua glukoosisiirappia (E965) ). Turha tehdä sataa eri lääkettä, vaan sama kelpaa sitten diabeetikoillekin. Panadolin käyttö on kuitenkin sen verran harvakseltaan tapahtuvaa, että pystyn elämään asian kanssa, vaikka vähän ahdistaakin. Siinä ei sentään ole niitä pahimpia.

Mutta totta tosiaan. Näitä monivitamiineja pitäisi nyt popsia sitten päivittäin. Ne nallukat sisältää mm. maltitolisiirappia ja asesulfaami K:ta. Ajattelin sitten marssia ihan apteekkiin, sieltä niitä lasten tabuja löytyy useampaa sorttia. Voisin valita jonkun ilman makeutusaineita. Tai niin sitä luulisi. Eka purkki mitä tutkin sisälsi: sorbitolia, ksylitolia, mannitolia, sukraloosia ja taumatiinia. Viimeisestä en ollut ikinä edes kuullutkaan. Päätinkin kysyä apua itse apteekkarilta. Hän tarttui innolla seuraavaan purkkiin: sorbitoli, ksylitoli ja sukraloosi. No seuraava! Ksylitoli, asesulfaami K, neohesperidiini DC (MIKÄ?!), aspartaami. Next! Sorbitoli, asesulfaami K, lisäksi saattaa sisältää aspartaamia. Apteekkari luki purkin toisensa perään ja allapäin totesi, että eipä muuten taida olla. Kysyin, että eikö ollenkaan? Niin myönsi, että ei heillä ainakaan.

Jokseenkin hämmentyneenä poistuin siis tyhjin käsin apteekista. Onko todella tilanne sellainen, etten saa ostettua lapselleni monivitamiinia ilman makeutusainetta? Normaalisti sanoisin, ettei lapsi tarvitse edes purkista popsittua lisäravinnetta, mutta neitimme syö vihanneksista peräti perunaa ja kurkkua. Ainiin, raakana kelpaa myös porkkana. Hedelmien osalta menee vain banaani ja omena ja päärynä sekä soseena mango. Niin joo - saattaa olla, että jotain ravitsemuksellista jää uupumaan.

Kotona syöksyin googlen ääreen. Ja löysin KAKSI valmistetta, joita nyt sitten yritän lapsilleni metsästää. Kolmannenkin luulin löytäneeni. Solgarilla, jota kyllä muuten pidän luotettuna merkkinä, olisi myös lasten monivitamiini, jota vieläpä mainostetaan ettei sisällä keinotekoisia makeutusaineita. Mutta sitten tuotelistassa kuitenkin lukee: Prosweet (fruktoosi, dekstroosi, sakkaroosi) ja täyteaineissa: sakkaroosi, fruktoosi, mannitoli, mikrokiteinen selluloosa, ksylitoli, karrageena, maltodekstriini, natriumalginaatti, karboksimetyyliselluloosa, ksantaanikumi, kaliumkloridi.

Mutta ne kaksi!

Toinen tiukan seulani läpäissyt on: Multi-tabs Mini + Kalsium ja toinen Terranovan Green Child Living Multivitamin.

Ostin näille nyt kokeeksi myös omega-3:sia. Niitä sentään löytyi vain sorbitolilla ja ksylitolilla makeutettuna. Paitsi, että siinä on mukana nyt sitten sitä D-vitamiinia, joten suihketta ei nyt sitten samaan aikaan suihkita.

Kommentit