Lasten lisäravinteiden maailmassa

Edellinen postaukseni koski tosiaan lasten vitamiineja ja sitä hämmennystä, ettei lisäaineetonta tai edes makeutusaineetonta vitamiinia tuntunut ensi näkemältä olevan olemassakaan.

Itselleni lasten vitamiinien kanssa tärkeintä on turvallisuus. Haluan olla varma siitä, että pilleri/suihke/tabletti/kapseli, jonka jälkikasvuni nauttii on sitä itseään, eikä jotain ihan muuta. Toinen tärkeä asia on laatu. Jos kerran lisäravinteita tulee syödä, niin niiden on syytä olla laadukkaita.

Tämän vuoksi päädyin kokeilemaan Terranovan lasten tuotteita. Siellä päässä oltiin heti kiinnostuneita yhteistyöstä ja pian posti toi paketin kotiin. Sain testattavakseni toivomani monivitamiinin lisäksi myös maitohappobakteereja, D-vitamiinia ja viherjauhetta.

Aloin perehtyä tuotteisiin ja totesin heti olevani ensivaikutelmaan tyytyväinen. Luotettavuuden, turvallisuuden ja laadukkuuden lisäksi Terranovan tuotteet ovat puhtaita, sillä kaikki heidän tuotteensa ovat 100 % lisäaineettomia. Aina. Ei täyteaineita, ei säilöntäaineita, ei sidosaineita, ei makeutusaineita. Ne ovat myös eettisiä ja ekologisia, sillä yritys käyttää aina eettisesti tuotettuja ja mahdollisuuksien mukaan luomua raaka-aineissaan. Ekologisuutta lisää myös kierrätettävä lasipurkki.

Ensivilkaisu


Nappasin Green Child tuoteperheen Living multivitamin -purkin käteeni, pyörittelin sitä sormissani ja luin purkinkylkeä. Yllätyin! Spirulina 100 mg, stabiloitu riisinlese 50 mg, punajuurimehu ja lehdet (luomu, tuorepakastekuivattu) 50 mg, karhunvatukka (tuorepakastekuivattu) 50 mg, pinaatti (luomu, tuorepakastekuivattu) 20 mg, parsakaalin idut (luomu, tuorepakastekuivattu) 20 mg, vesikrassi (luomu, tuorepakastekuivattu) 20 mg, voikukanlehti (luomu, tuorepakastekuivattu) 20 mg.

Hetkonen? Luulin tuotteen olevan monivitamiini? Miksi se siis sisältää konkreettisia yrttejä ja kasveja? Lisäksi useimmat yrtit ja kasvit ovat tuorepakastekuivattuja. (Käytännössä tuorepakastekuivattu kasvi vastaa ravintoarvoltaan luonnossa kasvavaa kasvia.)

Asiaa tutkittuani selitys oli niin looginen, että tekee mieli kysyä, miksei näitä aineita ole kaikkien muidenkin valmistajien vitamiineissa? Yksinkertaisimmillaan siis nuo muut aineet purkeissa auttavat vitamiinien ja hivenaineiden luonnollisessa imeytymisessä. Terranova käyttää tästä termiä Magnifood. Valmisteiden tehokkuutta siis lisää synergistinen Magnifood kasvi/yrtti-yhdistelmä.
Magnifoodin ainesosat on yhdistetty kehon omaa biokemiallista ympäristöä tehostavalla tavalla, joka maksimoi tuotteen sisältämien vitamiinien, hivenaineiden ja muiden ravintoaineiden hyödyn. (Lähde: http://www.terranova.fi/filosofiamme/#magnifood)
Magnifood siis parantaa imeytyvyyttä, tukee ainesosien toimintaa, hyödyttää ravitsemuksellisesti ja suojaa hapettumiselta ja parantaa säilyvyyttä sekä tehostaa tuotteen vaikutusta elimistössä. Niin kutsuttu win-win-win tilanne. Tiedämmehän esimerkiksi, että C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä, joten herää kysymys miksei tällaista yhteisvaikutusta hyödynnetä vitamiineissa laajemminkin?

Saantisuositukset ja yhtäaikainen käyttö


Mietittyäni, että mitä esim. pinaatti ja voikukan lehdet sisältävät, aloin pohtia tuotteen turvallisuutta saantisuositusten näkökulmasta. Oli aika ottaa selvää siitä, miten tuotteen sisältö vastaa kotimaisia vitamiinien saantisuosituksia. Siispä avasin excelin ja selaimen. Lasten vitamiinien saantisuositusten ja turvallisen käytön ylärajojen löytäminen ei ollutkaan ihan helppo tehtävä. Pakkohan sellaiset on olla olemassa, mutta missä ne ovat? Lopulta löysin ne THL:n julkaisemasta Syödään yhdessä - ruokasuositukset lapsiperheille -kirjasta ja sen liitteistä. 2016 julkaistu kirja on ihan hyödyllistä selattavaa / luettavaa. Löydät sen täältä: Syödään yhdessä. Vaikka olen oppaan kanssa eri mieltä esimerkiksi rasvattomien maitotuotteiden käytöstä, niin vitamiinien suosituksia en lähde kyseenalaistamaan. Tietotaito riittää siihen, että toimin tässä kohtaa suositusten mukaan.

Keräsin siis purkin kyljessä mainitut arvot exceliin ja rinnalle nuo löytämäni saantisuositukset. Vaan kappas, kävi ilmi, ettei kaikkia purkin kyljessä mainittuja vitamiineja ja hivenaineita löydykään THL:n ja Eviran taulukoista. Siispä oli aika ryhtyä salapoliisiksi. Tässä kohtaa totean, että kaikki Suomessa myytävät ja etenkin lapsille tarkoitetut vitamiinit ja ravintolisät ovat ymmärtääkseni oikein käytettynä tutkittuja ja turvallisia, mutta jos kerran lähden jotain blogissani suosittelemaan, niin aion tehdä täydellisen työn sen eteen, että voin jakaa teille vinkkejä turvallisesta tuotteesta.

Salapoliisin polkuni vei minut Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n verkkosivuille asti. Paitsi, että vitamiineille ja hivenaineille on saantisuositukset, niin niille EFSA määritellyt myös turvallisen saannin rajan, eli UL-arvon. UL-arvo kertoo, paljonko jotakin vitamiinia tai kivennäisainetta voi saada koko ruokavaliosta vuorokaudessa yhtäjaksoisesti pidemmän ajan kuluessa ilman turvallisuushaittoja. Esimerkiksi D-vitamiinin UL-arvo AIKUISELLA on 100 mikrogrammaa. Suomessa kuitenkin myydään myös valmisteita, joissa vitamiinia on jo koko päivän turvallisen saannin verran, ja silloin haasteeksi tulee se, ettei periaatteesta ravinnosta saisi vitamiinia sitten enempää saada.

Tuo UL-arvo on olemassa kuluttajien suojelemiseksi. Evira opastaa ohjeessaan Ravintolisäopaselintarvikevalvojille ja elintarvikealan toimijoille :
Eviran näkemyksen mukaan, jos vitamiinin tai kivennäisaineen määrä ravintolisän suositellussa vuorokausiannoksessa ylittää UL-arvon, ravintolisän voidaan katsoa ai- heuttavan terveysvaaraa kuluttajille. Tällöin elintarvikealan toimijan, joka valmistaa, valmistuttaa, maahantuo tai jakelee kyseistä ravintolisää, tulee ryhtyä toimenpiteisiin terveysvaaran hallitsemiseksi. Toimenpiteet tulee harkita tapauskohtaisesti, kyseiseen tilanteeseen sopiviksi. Mahdollisia vaaran hallintatoimenpiteitä ovat esimerkiksi kyseisen ravintoaineen pitoisuuden alentaminen tuotteessa, vuorokausiannoksen pienentäminen, varoitusmerkintä tai jollain muulla tavoin ravintolisän turvallisuuden varmistaminen kuluttajalle.
Kerron heti, ettei Terranovan tuotteiden kohdalla oman vertailuni mukaan ylity yhdessäkään kohta UL-arvo, joten ole huoleti! Tarkemmin voit tutustua näihin arvoihin alla olevassa taulukossa. Lisäksi kannattaa tässä kohtaa huomioida, että Terranovan lasten monivitamiinin annostus on kaksi kapselia päivässä. Jos siis liikasaanti huolestuttaa, niin annoksen voi helposti puolittaa ottamalla vain yhden.


VITAMIINITAULUKKO (linkki)
* Folaatti menee arvoissa yli, mutta yläraja korkealla silti: 4 – 6 v:lle 300 μg/vrk, 7 – 10 v:lle 400 μg/vrk
 **B12-vitamiini on turvallinen vitamiini, sillä ei ole havaittu toksisia vaikutuksia suositukseen nähden edes 40-50 kertaisilla päivittäissaantimäärillä. Suurinta sallittua päiväannosta ei ole asetettu.
 ***C-vitamiinin vanha EU RDA-suositus oli 60 mg päivässä. Uudessa EU RDA-suosituksessa annos on nostettu 80 mg. C-vitamiinivalmisteiden pitkäaikaisen käytön ylärajaksi on ehdotettu 1000 mg.
 ****Turvallinen valmisteiden enimmäismäärä on 10 mg (taulukossa μg)(10 000 mikrogrammaa) päivässä.

Kuten huomaat, jotkut arvot tässäkin taulukossa ylittyivät, mutta ei hätää. Olen perehtynyt niiden osalta asiaan vielä tarkemmin, todennut purkin turvalliseksi ja palaan niihin ylittyviin arvoihin postauksessa, joka käsittelee nimenomaan Terranovan multivitamiinia.

Keskustelin asiasta myös Terranovan maahantuojan edustajan kanssa, ja ravintoterapeuttina hän kiinnitti huomiota siihen, että harva lapsi Suomessakaan saa tarpeeksi esimerkiksi folaattia ravinnosta, sitä kun saadaan lasten tunnetusti niin hurjasti suosimista vihreistä vihanneksista. Alansa asiantuntijana hän korosti, että vaikka Suomessa oletetaan ravinnosta saatavan kaikki tarpeelliset vitamiinit niin kaikkien ravinto tai kaupassa myytävä ruoka ei kuitenkaan ole aina tarpeeksi monipuolista ja ravinteikasta. Lisäksi joillain voi syystä tai toisesta myös ravintoaineiden imeytyminen häiriintyä, jolloin lisävitamiinien käyttö voi olla aiheellista aika-ajoin. Muutenkin on hyviä muistaa, että ravinnon vitamiineista ei imeydy kaikki 100 % koskaan kerralla.

Olin alunperin itse sitä mieltä, että en lähtisi käyttämään yhtäaikaa kaikkia Terranovankaan Green Child -tuotteita, ellei joku alan ammattilainen sitä erikseen suosittelisi. Toisaalta, en nähnyt niiden yhtäaikaiselle käytölle tarvettakaan. Maahantuojan edustajan kanssa keskusteltuani vakuutuin kuitenkin siitä, että mitään ongelmaa päällekkäiselle käytöllekään ei ole: tuotteissa ei nimittäin oikeastaan edes ole merkittäviä päällekkäisyyksiä.
Ainoastaan D-vitamiini menee lasten Suomen päiväsuosituksen yli, jos halutaan katsoa virallisia saantisuosituksia ja käytetään yhtäaikaa monivitamiinia sekä D3-vitamiinivalmistetta yhtäaikaa (vaikka siinäkin pysyy tuon EFSAN ylärajan tuntumassa). 
Voitpa siis hyvin käyttää probioottia/ja tai Sneaky Greensia ja monivitamiinia yhtäaikaa kuuriluontoisesti tai esim D3-vitamiinia ja probioottia/Sneaky Greensia. Molemmat yhdistelmät voivat olla hyviä vaikka flunssan tai mahataudin jälkeen!

Suomessa siis yleisesti katsotaan, että lasten vitamiinintarve täyttyy ravinnosta, poislukien D-vitamiini, jota tarvitsemme ympäri vuoden ravintolisänä. Kuitenkin, kun kyse on lapsista, niin elämässä on aina muutama muuttuja. Saattaa olla, että kevään aikana on sairastettu paljon tai lapsi nirsoilee ruuan kanssa, tai kuten meillä nyt: molempia yhtäaikaa. Siispä saimme neuvolasta ohjeen kokeilla lapsen väsymykseen monivitamiinia ja sitä myöten odotukset ovat nyt korkealla.

Lasten kanssa voi siis olla tarpeen ottaa satunnaisesti tilanteen niin vaatiessa ravintolisät käyttöön ns. kuuriluonteisesti. Välillä tarvitaan siis D-vitamiinin lisäksi myös lapsilla probiootteja (esim. AINA antibioottikuurin yhteydessä) ja välillä boostataan vastustuskykyä, mihin uskon tuon Sneeky Greens viherjauheen olevan just hyvä! Ja välillä tarvitaan sitten näitä monivitamiineja, mitä tässä tekstissä on nyt eniten käsitelty.

Ota siis iisisti, hae purkit kaupasta ja ota testiin. Verrataan sitten kokemuksia ja mahdollisia vaikutuksia!

// Tämä on blogin ensimmäinen kaupallinen yhteistyö. Sain tuotteet testattavaksi Terranovalta. //

Kommentit