Elä kuin viimeistä kesäpäivää

Tänään se koitti. Miehen (ja samalla kotiäidin) kesäloman viimeinen päivä. Kasasimme keittiön pöydälle brunssin. Olemme lomalla syöneet, syöneet, syöneet ja syöneet. Reseptipinoon on kertynyt monta uutta maukasta juttua tännekin jaettavaksi. Palaan niihin heti, kun kesälomafiilis on ohitse.

Miehen viimeisen lomapäivän brunssi. Ah ja oi te ihanat hitaat aamut, kuinka olenkaan teistä nauttinut! Kiireisen eskari/kerhokevään jälkeen se fiilis, kun ei tartte aikataulujen perässä juosta ja kiireellä sinkoutua kolmen lapsen kanssa ulos ovesta.

Paljon on kesään mahtunut. Niistä huikeimpana kokemuksena kuopuksen ruokailujen aloitus. Päätimme pysyä sormiruokailussa, ja olla syöttämättä häntä. Lapsi on hurjan kiinnostunut ruuasta, innostunut herkuttelija ja ennakkoluuloton kokeilija. Äidille on rankempaa pitää itsensä kasassa: ottiko se liian ison palan? Onko sillä suu liian täynnä? Mitä se nyt tekee? Mutta niin vaan olen hengittänyt syvään ja pitänyt peppuni penkissä. Ainoastaan yhden kerran on poika pitänyt nostaa syöttötuolista ylös, kun lohipihvit saivat hänet hetkeksi liiankin hiljaiseksi.

Se tunne, kun voit mennä koko pesueen kanssa ravintolaan. Sanotaan, että sormiruokailijan kanssa saat keskityttyä itse omaan ruokaasi. No. Niin. Ellei tarvitse pitää kiinni lautasesta. EZPZ Minimat on lisätty ostoslistalle näitä tilanteita varten.

Keskimmäinen lapsemmekin pääsi allergiakokeisiin jatkuvan väsymyksensä tiimoilta. Muistattehan, kun sain hänelle vitamiineja testiin? Selvisi, että hän on koivulle ja lepälle niin allerginen, ettei testien tulostaulukko riitä. Viitearvon tulisi olla <0.35 ja hänellä ne ovat yli >100. Lisäksi allergiaa löytyy kissoille, koirille, hevoselle, timoteille, pölylle, porkkanalle, maapähkinälle, soijalle, vehnälle, ... Nyt meillä on testissä Flixotide-lääkitys ja syksyllä otetaan lisää astmakokeita.

Olen yrittänyt miettiä miten saisin hänet nielaisemaan ne kapselit. Alan siis vihdoin ymmärtää miksi lapsille on niin paljon purutablettimuotoisia monivitamiineja ja miksi niissä niitä makeutusaineitakin on... Olin yhteyksissä aiemmassa tekstissä mainittuun Terranovan maahantuojaan ja kävi ilmi, ettei lapseni tosiaan ole ensimmäinen, jolle kaikenlaisten tablettien ja kapseleiden nielaisu on hankalaa. Nyt testissä ovat siis kaikki erilaiset lahjonta- ja huijauskeinot tuon tabletin nielaisun mahdollistamiseksi. Smoothien seassa olen saanut sen nyt kerran hänelle mahaan asti, joten tätä yritämme uudestaan. Sen sijaan mehun ja jugurtin seasta hän maistoi sen heti ja jätti syömättä/juomatta. Terranovalta sain lisäksi vinkkiä, että monivitamiinin voi sekoittaa vaikka tahiniin tai maapähkinävoihin ja levittää leivälle, ujuttaa niitä raakaleivonnaisiin tai vaikka meillä vielä kokeilemattomaan avokadosuklaamousseen. Jäin miettimään, että menisköhän ne alas lakritsitaateleiden tai raakasuklaan seassa? Entäs lakupatukan?

Onko hyviä vinkkejä miten saada lapsi ottamaan vitamiininsa?

Kommentit