Perjantaipull...A!

Töissä lapset söivät välipalalla pullaa, niin himot kasvoivat ylivoimaiseksi. Kun kysyin omiltani niitä päiväkodista hakiessa, että leivotaanko pullaa, huusi isompi "Joo!" ja pienempi "PULLAAA!" Se oli sitten sillä selvä. Kun mies oli eilen lämmittänyt leivinuuninkin, niin kohosi taikina uunin päällä tuota pikaa (samoin hetkeä myöhemmin pullat).

Itse teen taikinan kutakuinkin näin (Alkuperäinen ohje vuoden 2000 Kotiruokakirjasta, missä on myös hyvät neuvot hyvän pullan paistamiseen, itse olen soveltanut ohjetta kuivahiivan verran.

Pullat

(Yksi levy/pellillinen korvapuusteja ja yksi pellillinen tavallisia pullia)

Mitä tarvitset?
5 dl maitoa
2 pussia kuivahiivaa
1 muna
1,5-2dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1-2tl suolaa
noin 12 dl vehnäjauhoja (esim karkeat luomujauhot)
150g rasvaa (jos käyttää (luomu) kevytmaitoa, kuten mie niin pärjää vähemmälläkin)

Lämmitä maito jonkun verran kädenlämpöä lämpimämmäksi, sekoita joukkoon kuivahiiva. Lisää muna, sokeri ja mausteet hyvin sekoittaen. Ohjeessa lukee, että käytä puuhaarukkaa mut mie käytän kokonaan sähkövatkainta (Yleiskonetta odotellessa...). Lisää osa jauhoista ja vähän myöhemmin lisää. Sulata rasva ja anna hetki jäähtyä, lisää joukkoon. Jatka alustamista ja lisää tarvittaessa jauhoja, hyvin alustettu taikina on tasaista ja irtoaa käsistä ja kulhon reunoista.

Jos teet taikinan sähköisellä vekottimella niin vaivaa taikinaa vain 2-3 minuuttia! Kaiken a ja on hyvä kohotus. Sen jälkeen leivo taikinasta pois ilmakuplat ja anna huilia hetki (10min?) liinan alla. Leivo vaikka puolet levyksi (siihen levitä pehmeää voita, noin puol desiä sokeria ja ruokalusikallisen verran kanelia), kääri rullaksi, leikkaa vähän näin

/  \  /  \  /  \  /  \  /  \  /  \  /  \  /  \  /  \  /  \  /  \  /  \

ja käännä palat kapea puoli ylöspäin ja painase sormella (harjoitus tekee mestarin). Ja puolet voi kakaroiden kanssa leipoa "pyöreiksi" "pikku" "pulliksi". ;)

Lasten pullista tais tulla pehmeämpiä mitä äidin tekemistä... ;)

Kohota valmiita pullia liinan alla ja voitele kananmunalla.

Paista 225°C uunin keskitasolla noin 10minuuttia.

Herkullista, vai mitä? Montakohan jää aamuksi tai ehkä pakkaseen?

Kommentit