Kasvissosekeitto ja helppo&nopea vuokaleipä

"Äiti, saanko maistaa porkkanaa?" "Entäs perunaa?" "Yök, mihin toi jättibataatti menee, en tykkää siitä." Halusi pikkuapuri kuitenkin viskellä sulatejuustot sekaan.

Istuimme syömään ja herra 3,5v. ilmoitti, että hänen ruuaksi riittää tänään leipä. Arvasin jo mistä on kyse, mutta eihän se tietenkään äitille sopinut, vaan maistaa piti. Ja vastaus oli: "MUTTA KUN EN TYKKÄÄ SIITÄ BATAATISTA!".
Joo, mutta ei siellä bataattia olekaan. Sitä on vaan tässä siskon ruuassa, tiedän kyllä ettet tykkää bataatista niin miksi sitä siulle syöttäisin?
Tiesin jo ennalta. Muttei tykkää porkkanastakaan keitettynä. Vakuutin, että porkkanaakin on vain siskon ruuassa. Teoriani ontui, kuten alempaa kuvasta huomaatte. Seuraavassa kommentissa lounasseurani veitsen terävä ajatus oli leikannut... "No miten tämä keitto sitten on oranssia, jos tässä on pelkkää perunaa?".
Ne porkkana ja bataatit on vaan värjänneet sen keiton  - ennenku äiti otti ne pois sieltä.
Kelpasi totuutena, maistoi kerran, toisen ja kolmannenkin... lautanen tuli syötyä mukisematta tyhjäksi. Voi jee, että tästä tulee vielä haaste

Kasvissosekeitto

(4-6 hlö, valmistusaika noin 45min)

Mitä tarvitset?
vettä
suolaa
4 perunaa
2 porkkanaa
1 bataatti
Koskenlaskija-sulatejuusto
lipstikkaa
jauhettua inkivääriä

Laita kattilaan vettä kiehumaan ja lisää ihan ripaus suolaa. Kuori kasvikset, pilko kunhan jonkunlaisiksi ja keitä kypsäksi. Soseuta keitto. (Ota tarvittaessa pikkuväelle annos, älä silloin välttämättä käytä suolaa). Lisää murennettu Koskenlaskija (meillä apukokki lusikoi sen kimpaleina keittoon). Ja kuumenna sekoittaen, että juusto sulaa. Lisää loput mausteet, maista ja nauti.

Tämän kanssa kelpaa mainiosti ite tehty leipä, joka syntyy näppärästi niin, että se on uunissa silloin kun keitto porisee, valmistusaika on aikalailla sama.

Helppo&nopea vuokaleipä

(valmistusaika: taikina noin 10min, kohotus 30-60min, paisto 30min)

Mitä tarvitset?
3 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
2 dl hiivaleipäjauhoja (tai kuten miulla tänään 1dl ohrajauhoja ja 1dl kaurajauhoja, kun piti saada käytettyä pois)
4 dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1 rkl öljyä

Kuumenna vesi vähän kättä lämpimämmäksi. Liota hiiva. Lisää mausteet ja jauhot ja jurruuta sähkövatkaimen taikinakoukuilla kivan kiinteäksi taikinaksi. Lisää öljy ja alusta taikina loppuun vatkaimella (se on valmista kun se kivasti irtoaa kulhon reunoista). Kaada esim. pitkulaiseen silikonivuokaan. Anna kohota liinan alla lämpimässä (esim. leivinuunin päällä tai tiskialtaassa tai lattialämmityksen päällä tai tosi miedolla lämmöllä olevassa uunissa) ja kun taikina on kivasti kohonnut paista uunin keskitasolla 200°C ja 30min.

Ei siinä oo porkkanaa, eikä bataattia - eihän? ;)


Kommentit

  1. Minnaaaa... miun blogissa ois siulle haaste.http://neulojanmuistiinpanot.blogspot.fi/2015/02/ilahduta-bloggaajaa-haaste.html

    VastaaPoista

Lähetä kommentti