Terranova Living Multivitamin - tarkempaa analyysia sisällöstä

Lupasin aiemmassa Terranovan tuotteita koskevassa postauksessa palata niihin muutamiin saantisuositukset ylittäviin arvoihin. Kesä tuli ja meni ja vei mennessään kaiken ajan. Yhdistelmä kolme lasta ja purjevenekaupat oli sen verran mielenkiintoinen ja aikaa vievä projekti (lue siitä lisää täältä), että vasta nyt koulun ja kerhojen alettua löysin riittävästi aikaa ja rauhaa julkaista tämän ajatustyötä vaativan kirjoituksen.

Lisäksi halusin kerätä riittävästi kokemusta tuotteista. Keskimmäinen lapsemme tosiaan vihdoin kesällä pääsi allergiatesteihin ja sai sieltä sellaisen listan todettuja ja komeasti mittaristotkin ylittäviä tuloksia, että niiden tiimoilta yhteyttä ottanut lastenlääkäri pisti hänet välittömästi hengittelemään pariksi kuukaudeksi kortisonia. En siis osaa tällä hetkellä sanoa mikä on syy ja mikä seuraus ja mikä hänen voinnissaan johtuu mistäkin. Kortisoni tauotettiin nyt elokuun loppuun, joten oletan, että tässä pikkuhiljaa saan selvempiä tuloksia myös siitä, miten lasten monivitamiini vaikuttaa hänessä ja isoveljessään.

Kävi nimittäin myös niin, kuten aiemmin kerroinkin, että aloin ymmärtää miksi iso osa monivitamiineista on purutabletteja ja makeutusaineilla makeutettuja. Esikoisemme 7v sai nielaistua kapselit helposti veden kanssa. Ongelmaksi muodostui se keskimmäinen lapsista, meidän 4v, jonka kohdalla toivoin näistä isointa apua. Hän ei saanut sitä nielaistua minkään nesteen kanssa, ei syönyt sitä veteen sekoitettuna. Ei jugurttiin. Ei mihinkään. Ei avattuna. Ei kokonaisena. Viimeeksi kesäpäiväpostauksessa kävin läpi vinkkejä, joita sain monivitamiinin mahaan asti saamiseksi ja hei! Uusi yritys, toimii! Keskimmäinen lapsista tykkää nyt, kun kapseli avataan ja sekoitetaan smoothietilkkaan. Sinne vielä sekaan mansikkapaloja niin kas vain, hän saa sen lusikoitua suuhunsa! Tässä kohtaa saa tuulettaa, vaikka välillä hän pyytääkin syöttämisapua. ;)

Mutta sitten siihen purkin sisältöön!

Folaatti

Ensimmäinen, joka Terranovan Living Multivitamiinissa ylittää rajan, on folaatti. Folaattia purkissa on 200 μg. 2-5 -vuotiaiden saantisuositus on 80 μg/vrk ja 6-9 vuotiaiden 130. Efsa suosittaa 4-6 -vuotiaille 140 μg ja heidän UL-arvo on 300 μg. 7-10 -vuotiaille UL-arvo on 400 μg/vrk. UL-arvo kertoo, paljonko jotakin vitamiinia tai kivennäisainetta voi saada koko ruokavaliosta vuorokaudessa yhtäjaksoisesti pidemmän ajan kuluessa ilman turvallisuushaittoja. Voit lukea UL-arvoista lisää aiemmasta lisäravinne-postauksesta. Vaikka folaatti siis menee suositusarvoista yli, on sen yläraja silti korkealla. Folaattia saa ravinnosta lähinnä vihreistä kasviksista, jotka harvan lapsen ykkösherkkua on. Lisäksi se katoaa helposti ruokaa valmistettaessa, mutta on kuitenkin tärkeää lapsen kasvulle ja kehitykselle. Äitien on hyvä saada foolihappoa jo raskausaikana, ja sen syöntiä suositellaan aloitettavaksi jo siinä vaiheessa, kun raskaudesta vasta haaveillaan.

Mikä se folaatti sitten oikein on?
Folaatiksi kutsutaan ruuan eri folaatteja (luonnossa on yli 100 erilaista folaattia) ja synteettisesti valmistettua B9-vitamiinia eli foolihappoa. Folaatti on vesiliukoinen vitamiini ja sitä tarvitaan normaaliin kasvuun ja kehitykseen, verisolujen tuottoon sekä ruoansulatuskanavan toiminnan ylläpitämiseen. Elimistö ei pysty itse muodostamaan sitä ja siksi sitä tarvitaan ravinnosta. 
Folaatin riittämätön saanti heikentää solunjakautumistoimintoja. Siksi puutos vaikuttaa ensimmäisenä nopeasti jakaantuvissa soluissa, kuten limakalvoilla, ruoansulatuskanavassa ja punasoluissa. 
Folaatin puutosoireita ovat: anemia, ruuansulatuskanavan solujen vaurioitumisesta johtuva ravintoaineiden imeytymisen heikkeneminen, immuunipuolustuksen heikkeneminen, ihomuutokset, lihasheikkous, kasvun hidastuminen ja hermosto-oireet.  (Lähde: http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=B9-vitamiini_eli_folaatti)

B12-vitamiini

Seuraavaksi ylittyvä arvo on B12-vitamiini. Terranovan lasten monivitamiinissa sitä on 2 μg. Suomalaiset saantisuositukset ovat 2-5 -vuotiaille 0,8 μg ja 6-9 -vuotiaille 1,3 μg. EFSA:n 4-6 -vuotiaiden suositus on 1,5 μg. UL-arvoa ei EFSA:lta B12-vitamiinille ole asetettu. 
B12-vitamiini on turvallinen vitamiini, sillä ei ole havaittu toksisia vaikutuksia suositukseen nähden edes 40-50 kertaisilla päivittäissaantimäärillä. Suurinta sallittua päiväannosta ei ole asetettu. (Lähde: http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=B12-vitamiini_eli_kobalamiini)
B12-vitamiinin puutoksesta kärsitään harvemmin, mutta koska sitä saa vain eläinperäisistä tuotteista, on vegaanista ruokavaliota noudattavien saatava sitä lisäravinteista. Osaan kasviperäisistä tuotteista (esim. kasvijuomat) on myös lisätty tästä syystä B12-vitamiinia.

Tiesitkö tämän B12-vitamiinista (Yle)
B12-vitamiini (Wikipedia)
B12-vitamiini (Vegaaniliitto)

C-vitamiini

C-vitamiinia Terranovan monivitamiinissa on 50 mg. Suomen suositukset 2-5v 30 mg ja 6-9v 40 mg. EFSA:n suositus 4-6v 30 mg. EFSA:lta en löytynyt UL-arvoa. Aikuisten kohdalla sanotaan, että:
C-vitamiinin vanha EU RDA-suositus oli 60 mg päivässä. Uudessa EU RDA-suosituksessa annos on nostettu 80 mg. C-vitamiinivalmisteiden pitkäaikaisen käytön ylärajaksi on ehdotettu 1000 mg. (Lähde: http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=C-vitamiini)
Raja ylittyy siis sen verran vähän, että en usko syytä suureen huoleen olevan, sillä C-vitamiini ei juurikaan varastoidu elimistöön, eikä sillä ole toksisia vaikutuksia. 

Molybdeeni, B5-vitamiini, B2-vitamiini

Molybdeenille en löytänyt Suomesta saantisuosituksia, monivitamiinissa sitä on 2,5 μg ja EFSA:lta löytyi saantisuositus 4-6 -vuotiaille 20 μg ja UL-arvo 200μg, joten ei ongelmaa.

B5-vitamiinille, eli pantoteenihapolle (monivitamiinissa 5 mg) ei niin ikään löytynyt saantisuositusta, mutta täällä sanotaan näin:
B5-vitamiinin (pantoteenihapon) fysiologista tarvetta ei tarkkaan tiedetä, mutta turvallisena ja riittävänä saantisuosituksena aikuisille pidetään 4 – 7 mg/vrk ja lapsilla 2 – 5 mg/vrk. (Lähde: https://www.terve.fi/artikkelit/b5-vitamiini-pantoteenihappo-kalsiumpantotenaatti)
Riboflaviinia, eli B2-vitamiinia, on monivitamiinissa 1 mg, Suomen suositukset 2-5v 0,7 mg ja 6-9v 1,1 mg. EFSA:n 4-6v suositus 0,7 mg. Riboflaviinin saantisuositukset aikuisilla määritellään 0,14 mg/vrk ravinnosta energiana saatua megajoulea kohti. Eli esimerkiksi aikuisilla naisilla se on noin 1,2-1,3mg /vrk. UL-arvoa ei kuitenkaan ole, kyseessä on vesiliukoinen vitamiini.


Jos kiinnostaa lukea aiheesta lisää, niin suosittelen tsekkaamaan seuraavat linkit:
https://www.efsa.europa.eu/sites/default/files/2017_09_DRVs_summary_report.pdf
https://www.efsa.europa.eu/en/press/news/130808

Loppukaneettina todettakoon, että näiden vitamiinien erilaisten arvojen, saantisuositusten, vaikutusten ja puutostilojen vaikutusten tutkiminen oli varsin mielenkiintoista ja mukaansa tempaavaa. Monestakin vitamiinista voi olla todellista hyötyä erilaisten sairauksien hoidossa, toisten tarve kasvaa jo ihan vaikka kuumeen tai flunssan iskiessä ja toisista on hyötyä, kun hoidetaan kroonisia sairauksia. Tiesitkö vaikka tämän viimeisenä mainitusta riboflaviinista?
Riboflaviinia käytetään sen puutoksesta johtuvien oireiden ehkäisemiseen ja hoitoon. Riboflaviinin puutosoireet ovat yleisemmin seurausta sokerin, proteiinien ja rasvojen aineenvaihdunnan häiriintymisestä. Oireina voi olla suun limakalvon ongelmat ja tulehdukset, suupielten halkeilu, kielen kirvely, limakalvojen herkkyys ja aristus sekä kynsinauhojen kuivuminen. Myös riboflaviinin puutteesta johtuva anemia tunnetaan. 
Tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä että pienikin riboflaviinin saannin vaje saattaa heikentää elimistön raudan käsittelykykyä ja heikentää pimeänäkökykyä. Riboflaviini suojaa hermostoa. Sitä käytetään useiden keskushermostosairauksien yhteydessä, kuten MS-tauti, ahdistuneisuus ja epilepsia. 
Myös migreenin hoidossa siitä on saatu hyötyä etenkin kohtausten ennalta ehkäisyssä. Riboflaviinia tiedetään käytetyn myös ihosairauksien oireilun ehkäisyyn (ekseema, akne) ja tasapainottamaan kilpirauhasen toimintaa. (Lähde: http://www.ravintolisawiki.fi/index.php?title=B2-vitamiini_eli_riboflaviini)
Nyt haluaisinkin tietää, oletko itse käynyt tai oletko käyttänyt lastasi laboratoriakokeissa mitataksesi mahdollisia puutostiloja? Voiko niin tehdä?

Kommentit