Kalakeitto

Yksi suosikkikeittoni on kalakeitto. Kaikkein parasta tulee ahvenista, mutta koska niitä saa lähinnä kesällä jos on onni myötä niin meillä tämä tehdään useimmiten lohesta tai seitistä. Lohta valitsen, jos kaupassa sattuu hyvä (lue: tuore!) ja edullinen pala kohdalle ja jollei niin sitten käydään kalassa pakastealtaalla ja valitaan mukaan paketti seitiä paloina.

Talvella tilliä ja ruohosipulia ostan silloin, kun raaskin, sillä usein ne näyttävät kaupassa tähän vuodenaikaan sen verran kärsineiltä, etten ole joka kerta vakuuttunut siitä, haluanko maksaa valmiiksi nuupahtaneista yrteistä. (Onneksi pian tulee kevät ja kesä ja tilanne korjaantuu.)

Kalakeitto

(Kuudelle, valmistusaika noin puolisen tuntia)

Mitä tarvitset?
1 kg perunoita (eli ehkä jotain 8, riippuen koosta)
1 iso sipuli
1 l vettä
(1 laakerinlehti)
600-800 g pakasteseitä tai muuta kalaa
2,5 dl luomumaitoa tai kermaa (käytän itse kalakeittoon mahdollisimman rasvaista maitoa)
50 g voita
n. 1 tl suolaa
1 ruukku tilliä
1 ruukku ruohosipulia

Kiehauta vesi kattilassa. Kuori ja pilko perunat ja pilko sipuli lohkoiksi (lasten on helpompi jättää lohkot syömättä, jos haluat piilosyöttää sipulia, niin hienonna esim. blenderissä). Lisää ne kiehuvaan veteen (yhdessä laakerinlehden kanssa). Kun perunat alkavat tuntua lähes kypsiltä, lisää joukkoon kalat kuutioina. Anna kiehua 5-10 minuuttia. Lisää joukkoon maito/kerma, voi ja suola. Kiehauta. Lisää pinnalle silputtuna tilli ja ruohosipuli.

Kommentit